Capego Bokslut - 299B Förutbetalda intäkter

Bilagan används för att specificera och beräkna förutbetalda intäkter. Om du till exempel har en bunt fakturor som ska periodiseras vid bokslutet får du hjälp av denna bilaga som automatiskt räknar ut hur mycket som ska periodiseras.

Så här fyller du i bilagan

Under kolumnen Specifikation fyller du antingen i företagets namn eller vad intäkten avser. Därefter fyller du i eventuellt bilagenummer, den period som intäkten avser motkonto samt belopp. Programmet räknar automatiskt fram det belopp som ska periodiseras. Beräkningen baseras på exakt antal dagar. Du kan ändra beloppet manuellt om du bockar för "Tillåt manuell inmatning"

Du kan välja att visa föregående års uppgifter. Har du inte använt bilagan tidigare i Capego kan du bocka för Tillåt manuell inmatning och skriva in dem för att få en tydlig jämförelse.

Bockar du för Bokför endast periodens förändring kommer förändringen mellan Belopp föreg år och Per. Belopp att bokföras när du klickar på konteringsstämplen. Är Bokför endast periodens förändring inte förbockad så blir det årets periodiserade belopp som kommer upp i konteringsförslaget.

Exempel

Du har bokslutsdag per 20x1-12-31 och hyr ut en lokal i bolagets fastighet. Kunden har betalt hyra 20.000 kr för kvartal 1 i december. Du matar in 20x2-01-01 - 20x2-03-31 i fältet för period och 20.000 i beloppsfältet. Hela beloppet periodiseras som förutbetald intäkt.

Du har bokslutsdag per 20x1-08-31 och bedriver uthyrning av kontorsmaskiner. Kunden har betalt hyra med 18 756 kr för kvartal 3. Du matar in 20x1-07-01 - 20x1-09-30 i fältet för period och 18 756 i beloppsfältet. Programmet räknar ut din förutbetalda intäkt, som i det här fallet blir 6 116 kr (räknat på exakt antal dagar, 30 dgr dividerat med 92dgr). Vill du avrunda beloppet ändrar du manuellt.

Överföra till sammanställningsbilaga

Du kan överföra utgående skuld till bilaga 2900 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter, genom att ange bilagenumret på bilaga 299B i bilagekolumnen på 2900.