Capego Bokslut- 179B Upplupna intäkter

Bilagan används för att specificera och beräkna upplupna intäkter såsom ränteintäkt som tillhör nästa räkenskapsår.

Så här fyller du i bilagan

Under kolumnen Specifikation fyller du antingen i företagets namn eller vad intäkten avser. Därefter fyller du i eventuellt bilagenummer (egen bilaga, ej från programmet), den period som intäkten avser, motkonto samt belopp. Programmet räknar automatiskt fram det belopp som ska periodiseras. Beräkningen baseras på exakt antal dagar. Du kan ändra beloppet.

Du kan även välja att visa föregående års uppgifter. Har du inte använt bilagan tidigare i Capego kan du bocka för Tillåt manuell inmatning och skriva in dem för att få en tydlig jämförelse.

Bockar du för Bokför endast periodens förändring kommer förändringen mellan Belopp föreg år och Per. Belopp att bokföras när du klickar på konteringsstämplen. Är Bokför endast periodens förändring inte förbockad så blir det årets periodiserade belopp som kommer upp i konteringsförslaget.

Exempel

Du har bokslutsdag per 20xx-12-31. Vid bokslutsarbetet upptäcker du ett arbete som har utförts den 13 december för 20.000 kr exklusive moms och som inte har blivit fakturerat. Hela beloppet ska periodiseras. Du behöver därför inte fylla i någon period.

Du har bokslutsdag per 20xx-08-31 och bedriver uthyrning av kontorsmaskiner. Av misstag har en kund inte blivit fakturerad hyra för kvartal 3 med 25 000 kr exklusive moms. Du matar in kvartalets start och slut i fälten för period och 25 000 i beloppsfältet. Programmet räknar ut din upplupna intäkt räknat på dagar. Vill du avrunda kan du mata in beloppet manuellt.

Överföring till bilaga 1700

Du kan överföra utgående fordran till bilaga 1700, genom att ange bilagenumret på bilaga 179B i bilagekolumnen på 1700 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter.

Lagar, regler och rekommendationer

ÅRL 3 kap 2§

Srf U 1: Tillämpning av femtusenkronorsregeln (Tillämpas på BFNAR 2016:10, K2 och BFNAR 2017:3, Årsbokslut)

Mer information finns i respektive redovisningsnormgivning.