Capego Bokslut- 179A Förutbetalda kostnader

Bilagan används för att specificera och beräkna förutbetalda kostnader.

Så här fyller du i bilagan

Under kolumnen Specifikation fyller du antingen i företagets namn eller vad kostnaden avser. Därefter fyller du i eventuellt bilagenummer (egen bilaga, ej från programmet), den period som kostnaden avser, motkonto samt belopp. Programmet räknar automatiskt fram det belopp som ska periodiseras. Beräkningen baseras på exakt antal dagar. Du kan ändra beloppet.

Du kan även välja att visa föregående års uppgifter. Har du inte använt bilagan tidigare i Capego kan du bocka för Tillåt manuell inmatning och skriva in dem för att få en tydlig jämförelse.

Bockar du för Bokför endast periodens förändring kommer förändringen mellan Belopp föreg år och Per. Belopp att bokföras när du klickar på konteringsstämplen. Är Bokför endast periodens förändring inte förbockad så blir det årets periodiserade belopp som kommer upp i konteringsförslaget.

Exempel

Du har bokslutsdag per 20xx-06-30 och har betalat en serviceavgift på 9.000 kr exklusive moms som avser kvartal 2. Du fyller i 20xx-06-01 - 20xx-07-31 i fältet för period och 9.000 i beloppsfältet. Programmet räknar ut den förutbetalda kostnaden baserat på antal dagar. Vill du avrunda kan du skriva in beloppet manuellt.

Överföring till bilaga 1700

Du kan överföra utgående fordran till bilaga 1700 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter, genom att ange bilagenumret på bilaga 179A i bilagekolumnen på 1700.

Lagar, regler och rekommendationer

ÅRL 3 kap 2§
BFNAR 2016:10 7 kap 9§ och BFNAR 2017:3 6 kap 9§ (Återkommande utgifter - förenklingsregel)

Srf U 1: Tillämpning av femtusenkronorsregeln (Tillämpas på BFNAR 2016:10, K2 och BFNAR 2017:3, Årsbokslut)

Mer information finns i respektive redovisningsnormgivning.