Capego Bokslut - 1400 Varulager - värderingslista

På den här bilagan redovisar du företagets lager av råvaror, halvfabrikat och färdiga varor på bokslutsdagen. 

Värderingsregler

De värderingsregler som du ska använda är:

  • Lägsta värdets princip (LVP)
  • Först in - först ut (FIFU), vägda genomsnittspriser eller annan jämförbar princip

Lägsta värdets princip innebär att du värderar lagret till det lägsta av anskaffningsvärdet och det verkliga värdet. Först in - först ut innebär att de först inköpta varorna räknas som de först sålda.

Inkurans

Inkurans vid värdering till anskaffningsvärde 

Värderas lagret till anskaffningsvärdet gör man inget inkuransavdrag, däremot finns det i detta alternativ en skatteregel som säger att lagret får värderas till 97% av det samlade anskaffningsvärdet. Detta gäller dock inte för lager av fastigheter och aktier och liknande tillgångar. När du bockar för att lagret värderas till anskaffningsvärdet beräknas det automatiskt till 97% av värdet, dvs. med ett inkuransavdrag på 3%.

OBS! Reglerna skiljer sig åt beroende på vilket regelverk du tillämpar.

Inkurans vid värdering till verkligt värde eller återanskaffningsvärde

Verkligt värde är försäljningsvärdet efter avdrag för försäljningskostnader (nettoförsäljningsvärdet). Som alternativ kan du använda dig av återanskaffningskostnaden eller något annat värde.

Värderas lagret till verkliga värdet har inkuransen redan beaktats i värderingen. Värderas lagret till återanskaffningsvärdet ska den faktiska inkuransen dras av (om det finns någon).

Totalsumman av den faktiska inkuransen som du har angett i kolumnen hamnar automatiskt i avsnittet för sammanställning. Lämna gärna förklarande text om faktisk inkurans använts. 

OBS! Reglerna skiljer sig åt beroende på vilket regelverk du tillämpar.

Specifikation och inventerat värde

Fyll i bilagan genom att ange produkt, artikelnummer, antal, enhet (kg, liter osv) och värde per enhet. Programmet räknar automatiskt ut det totala värdet. Du kan också direkt fylla i totalt värde utan att ange antal och pris per enhet. Längst till höger kan du ange faktisk inkurans per produkt.

Har du gjort värderingen av varulagret inklusive moms anger du momspålägget i fältet ovanför specifikationen. När du sedan vill reducera det inventerade värdet med momsen klickar du på den blå pilen vid fältet för avdrag för moms. Momsen räknas ut automatiskt.

Inventering till försäljningspris

Om du har inventerat lagret till försäljningspris anger du vinstpålägget i fältet för Vinstpålägg. Räknar du fram varulagervärdet med utgångspunkt från marginal anger du procentsatsen i fältet för Marginal i stället. När du har fyllt i vinstpålägg eller marginal klickar du på den blå pilen vid fältet för Avdrag vinstpålägg/marginal. Värdet räknas ut automatiskt.. Notera att när du räknar med vinstpålägg, till exempel 200 %, räknar programmet baklänges och drar av 66, 67 %. Räknar du med marginal, till exempel 40 %, är det just 40 % som dras av.

Exempel

Antag att du gör ett pålägg på 200 % på inköpspriset på en vara. Därefter måste du lägga på moms med 25 %. Vinstpålägget kan då sägas vara 200 %. Det anger du i procentfältet för vinstpålägg. Har du inventerat till försäljningspris ska dock både moms och vinstpålägg dras av från dessa värden. Programmet räknar då baklänges, vilket innebär att det från det inventerade värdet först dras av 20 % för moms och sedan 66,67 % för vinstpålägg.

Utgår du från marginal, till exempel 30 %, räknar programmet av marginalen med 30 % från summa inventerat värde med avdrag för faktisk inkurans samt moms.

Observera att om du ändrar underlaget räknas inte fältet för avdrag av moms eller vinstpålägg/marginal om. Du måste på nytt klicka du på den blå pilen vid fältet för Avdrag vinstpålägg/marginal.

Lagerinventeringsförsäkran

Längst ned på bilagan finns det utrymme för lagerinventeringsförsäkran.

Lagar, regler och rekommendationer

De grundläggande principerna för klassificeringen och värderingen av lager finns i ÅRL. Dessa principer förtydligas i respektive redovisningsnormgivning.

ÅRL 4 kap 9§ och 11-12§
IL 17 kap 4§